وظایف و برنامههای شورای عالی فضای مجازی چیست؟
[جام جم - سعيد نوريآزاد - اوايل سال ۹۰ اعلام شد رهبر معظم انقلاب در ابلاغي، دستور تشكيل يك شوراي عالي در حد و اندازه و اختيارات شوراي عالي امنيت ملي و شوراي عالي انقلاب فرهنگي به نام شوراي عالي فضاي مجازي را دادهاند. عنوان اين شورا آنقدر گسترده و حساس بود كه همه درباره اين كه چه بايد باشد يا چه خواهد شد صحبت ميكردند، اما اين كه واقعا چه چيزي در حال رخدادن است مشخص نبود تا اين كه با ابلاغ رئيسجمهور يكي از جوانترين مديران كشور بهعنوان دبير اين شورا برگزيده شد. سرانجام «جامجم» پس از چند بار پيگيري به ساختمان انتهاي خيابان كارگر شمالي دعوت شد تا با دبير كمحرف شوراي عالي فضاي مجازي گفتوگو كند. گفتوگوي ما با مهدي اخوان بهابادي، استاد مخابرات دانشگاه تهران و معاون سابق وزير ارتباطات و فناوري اطلاعات از نظر ميگذرد.
• برای شروع به نظر شما وزارت ارتباطات ادغام یا منحل خواهدشد؟
انحلال یا ادغام وزارت ارتباطات موضوعی است که در حوزه اختیارات دولت و مجلس است، اینها دو قوهاند که میتوانند با هم تعامل بکنند و تصمیم بگیرند در نهایت این وزارت ادغام شود یا نه. این ربطی به شورای عالی فضای مجازی ندارد ما هم دنبال ورود به این موضوع نیستیم؛ نه مخالفیم و نه موافق.
• بهعنوان یک شخص عملکرد وزارت ارتباطات را چطور ارزیابی میکنید؟
وزارت ارتباطات در حوزه فنی که یکی از سه حوزه فضای مجازی یعنی زیرساخت فنی، محتوا و امنیت است، فعال است. این وزارت از بعد انقلاب هم با عناوین مختلف دچار تغییر و تحول شد و تا پیش از خصوصیسازی، یعنی ابتدای دولت دهم یک وزارت بزرگ با حجم کاری زیاد بود که کار اصلیاش در حوزه مخابرات خلاصه میشد، اما بعد از خصوصیسازی مادر بچهای را به دنیا آورده که شاید ۸۰ تا ۹۰ درصد بدن مادر را این بچه تشکیل میداد، لذا عملا بدنه وزارت کوچک شد. در آن زمان حتی حوزه فضایی هم زیرمجموعه وزارت ارتباطات بود که با آمدن دولت دهم، آن هم از این وزارتخانه جدا شد و در نتیجه عملا آن چیزی که داخل وزارت ارتباطات شرکت ارتباطات ماند، زیرساخت و شرکت پست بود همراه با شرکتهای اقماری. بعلاوه سازمان تنظیم مقررات که بهعنوان نهادی برای نظارت بر بخش خصوصی و دولتی که یک ناظر نیاز داشت مطرح بود، تشکیل شد.
در این زمان، وزارت ارتباطات سعی کرد به حوزه فناوری اطلاعات وارد شود و بهصورت یک نهاد متولی درآید که در نهایت این کار با شکلگیری سازمان فناوری اطلاعات و البته با صرف چند سال زمان انجام شد و بتازگی اساسنامه سازمان فناوری اطلاعات ابلاغ شد. این اتفاقات برای وزارت ارتباطات مشکل ماموریتی پیشآورد که باعث نارضایتی یکسری دستگاهها و مسئولان کشور شد. البته نه بهخاطر کوتاهی مسئولان وقت وزارتخانه، بلکه بهخاطر این که مسئولان در ذهن انتظاراتی دیگر داشتند و میخواستند وزارت ارتباطات، فضای مجازی کشور را جمع و جور کند و این اتفاق نمیتوانست بیفتد. چراکه این امر اصلاً با اختیارات مشخصی که در حیطه قدرت وزارت ارتباطات تعریف شده بود سازگاری نداشت و در نهایت کاربه اینجا رسید که شورای فضای مجازی شکل گرفت.
[ ادامه مطلب... ]
توسط : محمدرضا عطوان - چهارشنبه 1 آذر 1391 - 09:02:48
